GroningenNieuwsbord.nl

FC Groningen hervat jacht op directe promotie tegen ADO Den Haag

Na een weekje rust hervat FC Groningen de jacht op de plekken die recht geven op directe promotie. Met nog acht wedstrijden op het programma heeft de ploeg van Dick Lukkien alles in eigen hand. Mocht er vanavond gewonnen worden dan hebben de Hagenezen een achterstand van vijf punten op de Groningers, waarbij de groen-witten zelfs nog een wedstrijd te goed hebben.

Vorm van FC Groningen

FC Groningen is al tijden uitstekend in vorm. Op dit moment hebben de Groningers vier punten achterstand op Roda JC, maar hebben de mannen van Lukkien dus nog een wedstrijd te goed. En aangezien de Trots van het Noorden alle concurrenten nog krijgt, heeft de ploeg zelfs alles nog in eigen hand. Dat is voornamelijk te danken aan de keuzes die de technische staf na tien wedstrijden heeft gemaakt. Er werd gekozen voor eigen jeugd en top-aankoop Kevin van Veen verhuisde naar de bank. Het heeft het team geen windeieren gelegd, want daarna werden de punten gepakt. Op 2 februari werd er voor het laatst verloren, toen concurrent FC Dordrecht met 1-0 te sterk was.

Vorm van ADO Den Haag

ADO Den Haag leek in de winterstop goede zaken te doen met het aantrekken van Jari Vlak, Alex Schalk, Nick Marsman en Timothy Derijck. Toch bleven de Hagenezen wisselvallig presteren en staat de ploeg van Darije Kalezic dus op de vierde plaats in de KKD. ADO verloor de laatste wedstrijd met 3-1 van Telstar en daarvoor werd er twee keer gelijkgespeeld. Zowel voor ADO als voor FC Groningen zijn drie punten eigenlijk noodzakelijk in de strijd om directe promotie.

Wat te verwachten?

FC Groningen speelt vanavond de eerste belangrijke wedstrijd tegen een directe concurrent. De vraag is hoe het jonge team met die druk omgaat. Volgens Lukkien barst zijn groep van het vertrouwen en is er van spanning op dit moment nog weinig sprake. De trainer ziet vooral veel intensiteit bij zijn ploeg. “Dat is een wapen”, geeft hij aan. “Ik heb bijvoorbeeld met Willem Weijs (FC Eindhoven) informatie uitgewisseld over hoe hij naar FC Groningen kijkt. En dan komt hij ook met een opmerking dat het eigenlijk abnormaal is wat wij kunnen in het lopen. En ja, dat voelen die jongens zelf ook. Het geeft onze tegenstanders ook het gevoel van, ja, jezus, we moeten echt aan de bak.”

Historie

FC Groningen ging 31 keer eerder op bezoek in Den Haag voor een officiële wedstrijd tegen ADO. Daarvan wonnen de groen-witten dertien keer, werd het zes keer gelijk en bleven 12 keer de punten in Den Haag. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was in 2020, destijds nog in de eredivisie. Het werd 1-0 voor FC Groningen dankzij een eigen doelpunt van Shaquille Pinas.

Volg de wedstrijd live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. ADO Den Haag – FC Groningen begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Matthijs doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op app en website.