Vrienden, familie, collega’s en fans namen zaterdagavond afscheid van stadshistoricus Beno Hofman. Zo’n vierhonderd bezoekers kwamen naar de openbare herdenking in de Nieuwe Kerk in Groningen. Het was een bijeenkomst vol anekdotes, herinneringen, muziek en af en toe een traan.
Beno Hofman overleed eind vorige maand op 69-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Hij maakte meer dan vierhonderd afleveringen over de geschiedenis van Groningen voor stadsomroep OOG. Ook werkte hij voor RTV Noord.
Bijeenkomst vol herinneringen
Het afscheid in de Nieuwe Kerk was op uitdrukkelijke wens van Beno. Bekend en minder bekend Groningen was erbij, waaronder oud-commissaris van de Koningin Max van den Berg, voormalig senator en Hanzehogeschool-bestuurder Henk Pijlman en burgemeester Koen Schuiling. En wat vooral opvalt: heel veel fans.
‘Hij was van de hele stad’
Al voordat de deuren open gingen, stond er een rij voor de kerk. De belangstelling doet de familie goed, vertelt Beno’s oudste zoon Rudo na afloop: “Het is niet te beschrijven, zoveel mensen, zoveel fans. Hij was niet alleen van ons, hij was van de hele stad. Of misschien wel van de hele provincie. Prachtig.”
Anekdotes zijn er volop. Zo vertelt oud-nachtburgemeester Chris Garrit dat hij vroeger op de middelbare school les kreeg van Beno. Eén van die lessen ging over het Groningens ontzet. “Beno begon altijd heel serieus, maar op een gegeven moment ging het over in een toneelstuk. Het was hilarisch, de stoelen vlogen door de lucht. Hij maakte er een enorm spektakel van.”
Onschatbare bijdrage aan de geschiedenis
Dat Beno veel over Groningen wist, werd jaren geleden al duidelijk toen oud-burgemeester Jacques Wallage hem inschakelde. Wallage wilde de geschiedenis van de stad toegankelijk maken voor een breed publiek. “Het idee was dat Beno een reeks van vier delen zou schrijven. Het werden er zeventien,” vertelt Schuiling. “Hij deed er alles aan om het historisch besef van Groningers te vergroten.”
Beno werd vooral bekend door het programma Beno’s Stad, waar hij meer dan vierhonderd afleveringen van maakte bij OOG. Tijdens de coronapandemie maakte hij ook nog eens zeventig stadswandelingen. “Het is een onschatbare erfenis. Daar moeten we wat mee,” zegt directeur Arend Jan Wonink van de stadsomroep.
Zoon Rudo Hofman hoopt dat de programma’s en verhalen van Beno voor altijd te zien zullen blijven op internet. “Laten we de kennis niet verloren gaan door de algoritmes van YouTube of Google. Bewaar die beelden, die verhalen, die boeken. Noem maar op.”
Beno Hofman vereeuwigen
Tijdens de herdenking zeggen meerdere sprekers dat er misschien ook een plek moet komen waar Beno zelf herdacht wordt. Een standbeeld oprichten, een plein naar hem vernoemen… Allerlei ideeën komen voorbij. “Daar gaan we rustig over nadenken,” zegt Christophe de Jongh, voorzitter van het Cultuur Historisch Document in Groningen.
“Maar hij blijft gewoon in ons midden. Beno, je hebt ontzettend veel gegeven. Je blijft in ons hart. In de stad en in het hele land,” zegt De Jongh met een traan in z’n ogen. “Bedankt.”
De erfenis van Beno Hofman zal nog lang voortleven, niet alleen in de harten van degenen die hem kenden, maar ook in de vele verhalen en programma’s die hij naliet.